Hemoroizii reprezinta o afectiune chinuitoare, care se caracterizeaza prin dilatari varicoase si ingrosari in jurul anusului,
rezultate prin inflamarea venelor hemoroidale ano-rectale, uneori
sangerande. Principalii factori de risc sunt persoanele cu varste
cuprinse intre 30 si 60 de ani, cu precadere la batrani si la femeile
cu sarcini repetate si care au suferit de fibrom uterin. Boala are o
incidenta de 50-70 % din populatia urbana matura.
Principalele cauze care ajuta la dezvoltarea hemoroizilor
sunt: compresiunea venelor hemoroidale prin tumori uterine si
ovariene, fibrom, sarcina, prostatita si hipertrofia prostatei, unele
inflamatii ano-rectale, pierderea elasticitatii peretilor venosi,
ciroza hepatica, hepatita cronica, enterocolita, tumori abdominale si
rectale, constipatie cronica, obezitate, alimentatie necorespunzatoare,
masticatie incompleta, exces de condimente si alcool, sedentarism,
statul prelungit in picioare sau in sezut, lipsa igienei locale si, in
multe cazuri, predispozitie ereditara din familie.
Hemoroizii
pot fi de doua feluri: hemoroizi interni (se afla in canalul anal si in
interiorul colonului unde pot provoca sangerari si cheaguri de sange)
si hemoroizi externi (se afla in afara anusului, in forma de noduli moi,
violacei si durerosi, adesea insotiti de fisuri, eczeme si mancarimi
anale). Simptomele nu apar in momentul in care se dezvolta boala in
organism. Uneori pacientii prezinta crize acute cu dureri violente si
mancarimi ingrozitoare. Uneori au hemoragii si frisoane. Complicatiile se dezvolta atunci pacientii prezinta hemoragii cu sange.
Ei pot dezvolta si fisuri anale, manifestate prin dureri violente
datorita inflamatiei venei, cu coagularea sangelui din interior.
-
decocturi din radacini de cicoare, cerentel, pir, papadie, tataneasa,
scoarta de stejar si salcie, frunze de vita de vie cu struguri rosii,
muguri de plop negru, fructe de fenicul si anason.
-
infuzii cu flori de musetel, coada soricelului, arnica, galbenele,
nalba mare, frunze de afin, anghinare, frasin, salvie, urzica vie, herba
de pedicuta, coada calului, sunatoare, iarba mielului, troscot, seminte
de marar;
- ulei de ienupar, folosind 4 -18 picaturi, cu crestere si descrestere de la o zi la alta.
-comprese,
spalaturi sau bai de sezut cu infuzii si decocturi de musetel, coada
soricelului, galbenele, nalba mare, nuc, salvie, patlagina, urzica,
muguri de plop negru, castan salbatic, scoarta de stejar.
-cataplasme
cu terci de tataneasa, faina de castane, frunze zdrobite de varza,
sfecla rosie, praz, marar si tei, ramuri tinere de alun sau de stejar,
fructe zdrobite de afin si gutui si pasta de cartofi cruzi;
-badijonari locale cu tinctura de arnica sau traista ciobanului si uleiuri de ricin, catina si castane;
-unguente cu beladona, galbenele, lumanarica, aloe, muguri de plop negru si propolis (20% in vaselina).
Se
administreaza o dieta usor laxativa pentru a permite un scaun normal
care sa nu irita mucoasa anala. Se consume cruditati ca legumele
bogate in celuloza fina (varza, conopida, ceapa, usturoi, praz, salata,
spanac, mazare, castraveti, fasole verde, cartofi fierti in coaja.
Efecte extraordinare au si sucurile de sfecla rosie, telina, gulii,
morcov, tomate si ridichi negre la care se adauga suc de praz (cate 2-3
linguri pe zi) pentru reglarea tranzitului intestinal. Se recomanda o
doza de fructe pe zi.(afine, fragi, zmeura, coacaze negre, cirese,
piersice, caise, mere, pere, prune uscate, gutui, pepeni galbeni,
struguri, nuci, alune, castane comestibile, lamai, portocale, banane,
masline si smochine).
Pentru
o eficienta mai buna in tratarea hemoroizilor se recomanda sa nu se
administreze: grasimi animale, carne de porc si de vanat, mezeluri,
afumaturi, conserve, sosuri, prajeli, rantasi, oua, maioneze,
branzeturi grase, condimente iuti (piper, mustar, ardei iute),
muraturi, produse de patiserie, zaharicale, paste fainoase, cafea,
bauturi alcoolice tari.
Se elimina alimentele preparate la foc si inlocuirea lor temporara cu cruditati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu