vineri, 13 decembrie 2013

Cea mai buna metoda de a va lasa de fumat


O fata ne povestea cat de suparata este pe prietenul ei … Desi acesta a promis ca se lasa de fumat, inca nu a facut efectiv acest pas. A povestit inflacarata despre un numar mare de prieteni sau cunoscuti care au reusit sa renunte la acest viciu, care de care mai usor, si probabil la fel ii spunea si lui. 

Din povestirea ei parea ca toata lumea a reusit in afara de el. Tine mult la el si il vrea sanatos si voios, fara vicii. Deasemenea stie cat de important ca el sa  renunte la fumat intr-un timp cat mai scurt posibil. Ca marea parte a persoanelor, crede ca binele facut cu forta e tot bine.

Ori de cate ori ne consideram  dezamagiti  pentru ca cei care ne inconjoara nu ne implinesc asteptarile, stabilim singuri ca se poate, cand si nu ne intereseaza cum se pot realiza aceste asteptari in mod realist.

Iata cum toata lumea e din ce in ce mai stresata, mai nefericita si fiecare crede ca are dreptate.

De ce nu se lasa prietenul fetei in cauza de fumat, daca si el este constient ca acesta pas este in folosul sau? Cel mai probabil pentru ca nu stie cum sa o faca. Acest fapt, in mod ciudat, este unul  mai des intalnit decat am crede. Ramanem blocati intr-un comportament disfunctional, deoarece  nu stim cum sa procedam in mod diferit. Cu alte cuvinte, suferim ca sa ne simtim bine. Suna ciudat, dar e adevarat.

Modul cel mai gresit in care putem  sa abordam acest fapt este acela de a aplica presiune asupra celui de langa noi. Aceasta presiune cauzeaza doar mai mult stress si mai multa nefericire, ducand de obicei la intarirea comportamentului: adica persoana incepe sa fumeze mai mult.

Ce ajuta cu adevarat este sa vedem cum am putea sa ne simtim bine fara sa ne simtim rau: cum am putea obtine efectele pozitive pe care le cautam in fumat, fara sa fumam.