joi, 17 octombrie 2013

Alimente care lupta cu cancerul


Cancerul este o boala caracterizata prin diviziunea necontrolata a unui grup de celule, ca urmare a unor anomalii in ADN-ul celulelor canceroase. Cele mai intalnite forme de cancer sunt cele de san, de plaman, prostata, colon, stomac, col uterin, ficat si esofag. Cancerul este o boala greu de invins, dar care poate fi prevenita printr-un stil de viata sanatos, cu o alimentatie completa si cat mai naturala. Iata cateva alimente care va pot ajuta sa preveniti aceasta boala necrutatoare.

1. Vinul, in special cel rosu, consumat in cantitati moderate, pastreaza cateva din proprietatile strugurilor din care este facut, ceea ce il face un aliment foarte sanatos. Un numar tot mai mare de medici recomanda consumul unui pahar de vin pe zi, ca masura de preventie a cancerului si pentru o mai buna circulatie a sangelui.
2. Legumele din familia cruciferelor. precum: varza, broccoli, conopida, au foarte multe proprietati care previn aparitia cancerului si un elementul-minune, si anume seleniu.
3. Ceaiul verde contine o substanta numita polifenolul EGCG, care ii confera acestuia o actiune antioxidanta de 100 de ori mai mare decat cea a vitaminei C si de 25 de ori mai mare decat cea a vitaminei E si, in plus, stimuleaza sistemul imunitar, inhiband dezvoltarea celulelor canceroase si chiar ajutand la distrugerea celor mature.
4. Vitamina D nu este chiar un aliment, insa reprezinta un ingredient care ajuta in preventia cancerului. Mai multe studii au aratat ca previne in special cancerul de colon si cel mamar.  Vitamina D se gaseste in oua, ciuperci, peste: somn, somon, sardine sau macrou.
5. Acidul folic sau vitamina B9  face parte din complexul de vitamine B, complex care are si el proprietati anti-cancerigene. Persoanele care au o alimentatie saraca in acid folic, au sanse mai mari sa dezvolte o tumoare cancerigena. Legumele cu frunze verzi ca sparanghelul, fasolea, mazarea si lintea sunt bogate in acid folic.
6. Legumele care au culoarea verde inchis se suprapun cu cele din familia cruciferelor si includ spanacul si sfecla. Acestea contin beta-caroten, luteina si zeaxantina si sunt bogate in acid folic.
7. Ghimbirul are proprietatii anti-inflamatorii foarte puternice, in timp ce curcuma sau turmericul inhiba proliferarea celulelor din tumori, scade inflamatiile, opreste procesul de transformare a celulelor normale in celule canceroase, inhiba sinteza unei proteine care pare a fi instrumentul formarii de tumori, ajuta corpul sa distruga celulele canceroase astfel ca acestea sa nu se mai raspandeasca in corp, ajuta la prevenirea dezvoltarii de vase de sange suplimentare care sa alimenteze celulele canceroase, fenomen cunoscut sub numele de angiogeneza. Aceste condimente dau aroma mancarurilor si aduc beneficii pentru sanatate.
8. Consumul regulat  de fasole si linte  previne aparitia cancerului la colon.
9. Ciocolata neagra contine un numar mare de antioxidantii care lupta impotriva radicalilor liberi, mentinand tenul tanar si stralucitor, in ciuda trecerii anilor si intarind sistemul imunitar,  crescand rezistenta organismului de la boli usoare pana la cancer.
10. Fructele de padure contin antioxidanti si alti compusi care diminueaza riscul de instalare a cancerului. Compusii fenolici din aceste fructe pot inhiba dezvoltarea celulelor cancerului de colon, iar kemferolul, o substanta din clasa flavonoidelor le poate proteja pe femei de cancer ovarian. Amestecandu-le cu iaurt si veti obtine un desert delicios si sanatos.
Incluzand aceste alimente in dieta zilnica, puteti preveni aparitia acestei boli necrutatoare. Iar amestecand unele dintre alimentele mentionate mai sus intr-un blender, in functie de preferinte, veti obtine un suc extrem de sanatos ce poate fi baut in locul unei mese, umplandu-va de energie.